Menu Zamknij
Slide
Slide

Co wpływa na mikrobiotę jelitową u noworodków?

Istnieje szereg czynników, które mają wpływ na prawidłowy rozwój flory bakteryjnej przewodu pokarmowego dziecka.

Jednym z nich jest rodzaj porodu. W trakcie porodu naturalnego, przewód pokarmowy dziecka zostaje zasiedlony przez florę bakteryjną występującą w drogach rodnych oraz w przewodzie pokarmowym matki. W większości są to pałeczki z rodzaju Lactobacillus oraz Bifidobacterium.

Pałeczki Lactobacillus wykazują działanie antagonistyczne wobec patogenów chorobotwórczych. Związane jest to z ich zdolnością do wytwarzania kwasu mlekowego oraz pozostałych kwasów organicznych, które obniżają pH środowiska, co uniemożliwia rozwój patogennych drobnoustrojów. Dodatkowo przylegają one do komórek nabłonkowych jelita i tym samym ograniczają dostęp innych mikroorganizmów. Pałeczki Lactobacillus wytwarzają również enzym – hydrolazę soli żółci, która chroni je przed szkodliwym działaniem soli żółciowych i zwiększa ich przeżywalność w przewodzie pokarmowym.

Bifidobakterie są pałeczkowatymi, beztlenowymi bakteriami, które posiadają zdolność do produkcji kwasu mlekowego i kwasu octowego. Podobnie jak pałeczki Lactobacillus, Bifidobakterie ograniczają rozwój organizmów patogennych, pełnią ważną funkcję w przemianie materii i stymulują układ odpornościowy. Ponadto bakterie z rodzaju Bifidobacterium produkują substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych tzw. lantybiotyki. Zwiększają one również przyswajanie składników mineralnych m.in. żelaza, wapnia, magnezu oraz produkują kwas foliowy ważny w okresie planowania ciąży jak i w ciąży i czasie karmienia piersią.

Według aktualnych danych, niemal 44% porodów w Polsce zakończonych jest cesarskim cięciem, co ma również znaczenie dla rozwoju mikrobioty dziecka. W tych przypadkach, przewód pokarmowy noworodka zostaje zasiedlony przez florę bakteryjną pochodzącą ze skóry matki oraz otoczenia szpitalnego.

U dzieci, które urodziły się poprzez cięcie cesarskie, mikrobiota jelitowa zawiera mniejszą ilość pałeczek beztlenowych Bifidobacterium a jej skład jest mniej różnorodny.
 
Równie istotnym czynnikiem, które reguluje proces rozwoju flory przewodu pokarmowego noworodka jest sposób odżywiania dzieckaPowszechnie wiadomo, że mleko matki posiada optymalny skład, który zapewnia prawidłowy rozwój dziecka. Sposób karmienia (pokarm naturalny lub sztuczny) ma ogromne znaczenie dla rozwoju prawidłowego składu mikrobioty dziecka.

Stwierdzono, że u dzieci karmionych piersią, dochodzi do szybkiego zasiedlenia jelit przez kolonie bakteryjne. Szczególne znaczenia mają tutaj bakterie z rodzaju Bifidobacterium (B. breve, B. lactis, B. longum) i Lactobacillus, które stanowią skuteczną obronę przed mikroorganizmami chorobotwórczymi. Istnieją badania w których wykazano, że szczep Bifidobacterium breve posiada zdolność do ograniczenia rozwoju wielu patogennych bakterii Escherichia coli. Bakterie E. coli mimo tego, że wchodzą w skład flory fizjologicznej przewodu pokarmowego, w określonych warunkach mogą stać się bakteriami chorobotwórczymi wywołując uporczywe biegunki, kolki czy też zakażenia układu moczowego.

Warto podkreślić, że zaburzenia mikrobioty przewodu pokarmowego noworodka mogą nieść za sobą konsekwencje zarówno w pierwszych miesiącach jak i kolejnych latach życia. Zatem modyfikacja flory bakteryjnej poprzez zastosowanie odpowiedniego probiotyku w okresie ciąży i karmienia piersią, może przynosić wiele korzyści dla zdrowia dziecka.

Slide
Slide